OWOCE
Wina
można produkowac prawie z każdego rodzaju owoców.
Najczęściej wykorzystuje się:
- winogorna
białe i ciemne
- wiśnie
- jabłka
- czarny
bez
- pożeczki
- agrest
- aronię
- głóg
- ryż
- rodzynki
- truskawki
CUKIER
Cukier
dodaje się do nastawu w postaci syropu. W tym celu w
małej ilości wody (należy odliczyć ją do ogólnej
ilości wody) rozpuszczamy stopniuwo odmierzoną ilość
cukru. Najlepiej robić to na ciepło w większym garnku,
wtedy uda nam się uzyskać stężony syrop. Czasem zamiast
cukru używa się miód.
KWASEK
Najczęściej
dodaje się kwasek cytrynowy. Zabieg ten stosuje się
w celu ustalenia odpowiedniej kwasowości wina.
WODA
Najlepiej
do wina dodawać wodę przegotowaną, a w ostateczności
(i dla leniwych ;-) można wykorzystywać wodę mineralną
w butelkach 5 litrowych.
|