WINO

Informacje ogólne

Rodzaje win

Sprzęt do produkcji win

Surowce

Porady

 

MOJE WINA

Rocznik 2005

Rocznik 2006

Rocznik 2007

 

 

SUROWCE DO PRODUKCJI WINA

 

OWOCE

Wina można produkowac prawie z każdego rodzaju owoców. Najczęściej wykorzystuje się:

  • winogorna białe i ciemne
  • wiśnie
  • jabłka
  • czarny bez
  • pożeczki
  • agrest
  • aronię
  • głóg
  • ryż
  • rodzynki
  • truskawki

 

CUKIER

Cukier dodaje się do nastawu w postaci syropu. W tym celu w małej ilości wody (należy odliczyć ją do ogólnej ilości wody) rozpuszczamy stopniuwo odmierzoną ilość cukru. Najlepiej robić to na ciepło w większym garnku, wtedy uda nam się uzyskać stężony syrop. Czasem zamiast cukru używa się miód.

 

KWASEK

Najczęściej dodaje się kwasek cytrynowy. Zabieg ten stosuje się w celu ustalenia odpowiedniej kwasowości wina.

 

WODA

Najlepiej do wina dodawać wodę przegotowaną, a w ostateczności (i dla leniwych ;-) można wykorzystywać wodę mineralną w butelkach 5 litrowych.

 

 

 

Menu prawe

LOSOWE ZDJĘCIE


 

CIEKAWE STRONY

www.grubyzwierz.pl

www.deszczowka.pl

www.pomp.pl

www.elektrozawory.pl

www.zraszacze.pl

www.fontanny.pomp.pl

www.nawadnianie.eu

www.aqua.net.pl

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2007 GRUBYZWIERZ.pl