WINO

Informacje ogólne

Rodzaje win

Sprzęt do produkcji win

Surowce

Porady

 

MOJE WINA

Rocznik 2005

Rocznik 2006

Rocznik 2007

 

 

SPRZĘT DO PRODUKCJI WINA

 

Każdy winiarz zajmujący się domowym wytwarzaniem win powinien zaopatrzyć się w mniej i bardziej specjalistyczny sprzęt. Dzieli się go na:

 

GRUPA 1 - sprzęt do badania moszczów owocowych i nastawów, odmierzania wagi i objętości surowców:

  • waga - najlepiej elektroniczna, przyda się do ważenia cukru i owoców
  • miarka odmierzająca objętość - odmierzy nam odpowiednią ilość wody
  • winomierz - określimy nim zawartość cukrów w badanej cieczy

 

GRUPA 2 - sprzęt do właściwego wyrobu win

  • cedzak - mycie owoców
  • garnek - sporządzanie syrpu cukrowego
  • wyciory - mycie balonów i butelek
  • korkownica - zakorkowywanie butelek
  • maszynka do mięsa, tłuczek - rozgniatanie owoców
  • naczynie o pojemności 10-50 litrów - wstępna fermentacja moszczu
  • sita, firanki, pieluchy tetrowe - wyciskanie soku z miazgi
  • lejki - przelewanie wina z wiader do balonów oraz z balonów do butelek
  • balony z rurkami fermentacyjnymi i korkami - właściwa fermentacja
  • wężyk z rurką szklaną - ściąganie wina

 

GRUPA 3 - "pomagiery"

  • drożdże winne płynne lub suche
  • pirosiarczyn potasu - odkażanie sprzętu
  • pożywka dla drożdży winnych

 

 

 

 

Menu prawe

LOSOWE ZDJĘCIE


 

CIEKAWE STRONY

www.grubyzwierz.pl

www.deszczowka.pl

www.pomp.pl

www.elektrozawory.pl

www.zraszacze.pl

www.fontanny.pomp.pl

www.nawadnianie.eu

www.aqua.net.pl

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2007 GRUBYZWIERZ.pl