Każdy
winiarz zajmujący się domowym wytwarzaniem win powinien
zaopatrzyć się w mniej i bardziej specjalistyczny sprzęt.
Dzieli się go na:
GRUPA
1 - sprzęt do badania moszczów owocowych i nastawów,
odmierzania wagi i objętości surowców:
- waga
- najlepiej elektroniczna, przyda się do ważenia
cukru i owoców
- miarka
odmierzająca objętość - odmierzy nam odpowiednią
ilość wody
- winomierz
- określimy nim zawartość cukrów w badanej
cieczy
GRUPA
2 - sprzęt do właściwego wyrobu win
- cedzak
- mycie owoców
- garnek
- sporządzanie syrpu cukrowego
- wyciory
- mycie balonów i butelek
- korkownica
- zakorkowywanie butelek
- maszynka
do mięsa, tłuczek - rozgniatanie owoców
- naczynie
o pojemności 10-50 litrów - wstępna fermentacja
moszczu
- sita,
firanki, pieluchy tetrowe - wyciskanie soku
z miazgi
- lejki
- przelewanie wina z wiader do balonów
oraz z balonów do butelek
- balony
z rurkami fermentacyjnymi i korkami - właściwa
fermentacja
- wężyk
z rurką szklaną - ściąganie wina
GRUPA
3 - "pomagiery"
|