WINO

Informacje ogólne

Rodzaje win

Sprzęt do produkcji win

Surowce

Porady

 

MOJE WINA

Rocznik 2005

Rocznik 2006

Rocznik 2007

 

 

RODZAJE WIN

 

Jednoznaczny podział win jest sprawą bardzo skomplikowaną. Przyjęto dzielić wina według następujących wyznaczników:

 

Barwa wina

  • białe - o barwie od jasnożółtej, poprzez żółtą do brązowej
  • czerwone - o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej z odcieniem fioletowym
  • różowe

 

Zawartość alkoholu

  • lekkie (słabe) - o mocy do 10% alkoholu
  • średniej mocy - 10-14 % alkoholu
  • mocne - 14-18 % alkoholu
  • wzmocnione - z dodatkiem spirytusu

 

Zawartość cukru

  • wytrawne - o zawartości cukru do 1,5%
  • półwytrawne - 2-4% cukru
  • półsłodkie - 4,5-7,5% cukru
  • słodkie i bardzo słodkie - 8-16% cukru

 

Sposób konsumpcji

  • stołowe - spożywane podczas jedzenia; są to wina wytrawne i półwytrawne
  • deserowe - podawane po jedzeniu, do ciast i deseru, są to wina słodkie i półsłodkie
  • likierowe - spożywane jak deserowe; są to wina mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie

 

Cechy jakościowe specjalne

  • wina musujące - wina zawierające dużą ilość dwutlenku węgla wytworzonego w sposób naturalny wskutek wtórnej fermentacji
  • wina gazowane - sztucznie nasycane dwutlenkiem węgla
  • wina ziołowe - zaprawiane nalewami ziołowymi, np.: wermuty
  • wina lecznicze - zawierające preparaty lecznicze (wino chinowe, pepsynowe)

 

Rodzaj surowca

  • wina jednoowocowe
  • wina z owoców suszonych
  • wina wieloowocowe kupażowane - wymieszane kilka rodzajów win
  • wina z innych surowców, np.: wino żytnie

 

 

 

 

Źródło: Domowy wyrób win - Jan Cieślak

 

 

 

Menu prawe

LOSOWE ZDJĘCIE


 

CIEKAWE STRONY

www.grubyzwierz.pl

www.deszczowka.pl

www.pomp.pl

www.elektrozawory.pl

www.zraszacze.pl

www.fontanny.pomp.pl

www.nawadnianie.eu

www.aqua.net.pl

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2007 GRUBYZWIERZ.pl