Jednoznaczny
podział win jest sprawą bardzo skomplikowaną. Przyjęto
dzielić wina według następujących wyznaczników:
Barwa
wina
- białe
- o barwie od jasnożółtej, poprzez żółtą
do brązowej
- czerwone
- o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej
z odcieniem fioletowym
- różowe
Zawartość
alkoholu
- lekkie
(słabe) - o mocy do 10% alkoholu
- średniej
mocy - 10-14 % alkoholu
- mocne
- 14-18 % alkoholu
- wzmocnione
- z dodatkiem spirytusu
Zawartość
cukru
- wytrawne
- o zawartości cukru do 1,5%
- półwytrawne
- 2-4% cukru
- półsłodkie
- 4,5-7,5% cukru
- słodkie
i bardzo słodkie - 8-16% cukru
Sposób
konsumpcji
- stołowe
- spożywane podczas jedzenia; są to wina wytrawne
i półwytrawne
- deserowe
- podawane po jedzeniu, do ciast i deseru, są
to wina słodkie i półsłodkie
- likierowe
- spożywane jak deserowe; są to wina mocne i
bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu,
tzw. ciężkie
Cechy
jakościowe specjalne
- wina
musujące - wina zawierające dużą ilość dwutlenku
węgla wytworzonego w sposób naturalny
wskutek wtórnej fermentacji
- wina
gazowane - sztucznie nasycane dwutlenkiem węgla
- wina
ziołowe - zaprawiane nalewami ziołowymi, np.:
wermuty
- wina
lecznicze - zawierające preparaty lecznicze
(wino chinowe, pepsynowe)
Rodzaj
surowca
- wina
jednoowocowe
- wina
z owoców suszonych
- wina
wieloowocowe kupażowane - wymieszane kilka rodzajów
win
- wina
z innych surowców, np.: wino żytnie
Źródło:
Domowy
wyrób win - Jan Cieślak
|