Na
pytanie, kiedy powstało pierwsze wino chyba nikt nie
zna odpowiedzi. Faktem jest, że odkąd na Ziemi
pojawiły się owoce na pewno część z nich po spadnięciu
z drzew lekko fermentowała. Zatem nasi przodkowie zbierający
owoce już mogli poczuć "ferment" na językach.
Pierwsze wino na pewno powstało przypadkowo. Nasz
pra pra pra przodek zostawił na kilka dni spuszczony
z owoców sok gdzieś w ciepłym, zacienionym miejscu
a po kilku - kilkunastu dniach sobie o nim przypomniał.
Odnalazł swój sok, wyjął z niego utopione muchy
(nie myślcie, że je wyrzucił - zostawił je na tosty!)
i zaczął pić. Wypił od razu pół naczynia,
a że smaczek był rewelacyjny, to dopił resztę. Jakże
musiał się zdziwić, jak po chwili zaczął mieć problemy
z utrzymaniem stabilnej pozycji. Jednak tym sobie głowy
nie zaprzątał, bo po załapaniu fazy zaczął czuć się
rewelacyjnie. Tak oto powstało pierwsze wino skonsumowane
przez naszego przodka. Od tysięcy lat podstawowa recepturaa
jest niezmienna:
sok
+ drożdże = wino
Oczywiście
powyższy wzór jest na różne sposoby modyfikowany.
Zazwyczaj do soku dodaje się cukier a sam sok rozcieńcza
wodą. Również zamiast dzikich drożdży mieszkających
na skórkach owoców używa się ras szlachetnych,
które pozwalają na otrzymanie wysokogatunkowego
trunku.
Proces
produkcji wina jest wielostopniowy. Wyróżnić
możemy następujące etapy:
- nastawienie
matki drożdżowej (2-4 dni przed przygotowaniem
miazgi owocowej)
- wyciskanie
soku (otrzymanie moszczu, miazgi)
- dodanie
matki drożdżowej do miazgi w celu zafermentowania
nastawu
- fermentowanie
burzliwe
- fermentowanie
ciche
- zlanie
młodego wina znad osadu
- klarownie
wina
- butelkowanie
wina
- dojrzewanie
wina
Jeśli
chcecie dokładnie poznać tajniki domowego wyrobu win
polecam przeczytać "biblię winiarza": Domowy
wyrób win - Jan Cieślak oraz zajrzeć na stronę
http://www.old.wino.org.pl
Życzę
sukcesów w produkcji win !!!
|